Hoewel winterbanden niet verplicht zijn in België, kiezen steeds meer automobilisten voor deze banden tijdens de wintermaanden. In veel landen om ons heen zijn de winterbanden echter wel verplicht. En in een aantal landen is het ook verplicht sneeuwkettingen bij u te hebben. Het is dus verstandig vooraf te controleren wat de eisen zijn van het land, waar u bijvoorbeeld op wintersport gaat.
Tips
Met een goed pakket aan autoverzekeringen nog beter op weg!
Het slechte herfstweer heeft zijn intrede reeds gedaan. De eerste sneeuw is alweer voorspeld. De run op winterbanden is weer losgebroken. Met deze banden wilt u grip krijgen op de weg in elke weersgesteldheid. Logisch! Maar heeft u eigenlijk ook grip op alle omstandigheden waarmee u te maken kunt krijgen als verkeersdeelnemer? Bent u verzekerd van de hulp die u nodig zou kunnen hebben?
Twintig tips ter preventie van carjacking !
Het Ministerie van Binnenlandse Zaken biedt al sinds geruime tijd een brochure aan waarmee bestuurders van auto's een aantal tips krijgen om een carjacking te vermijden. Wij geven u graag een overzicht van de 20 tips die ze voorzien hebben :
Tip 1
Beveilig uw wagen tegen diefstal.
De federale politie (i.s.m. het Ministerie van Binnenlandse zaken) verdeelt al geruime tijd een interessante folder waarin ze autobestuurders een aantal tips verstrekken om het risico op diefstal van de wagen te verminderen. Wij geven u hier de integrale tekst :
Tip 1
De juiste band voor het juiste weertype !
WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN WINTERBANDEN EN ZOMERBANDEN?
In de winter verwisselen veel mensen de banden van hun auto voor speciale winterbanden.
Met deze winterbanden kun je op gladde wegen beter remmen. Goed voor de veiligheid op de weg dus. In landen als Duitsland en Oostenrijk zijn winterbanden in de winter zelfs verplicht.
Maar hoe werken die winterbanden eigenlijk?
Een autoverzekering op naam van de ouders nemen?
Een autoverzekering voor de jonge bestuurder nemen op naam van een van de ouders is niet toegestaan.
In dat geval zou immers de ouder de voornaamste bestuurder van de auto moeten zijn, en de jongere bestuurder de bijkomende bestuurder.
Bij een ongeval zal de verzekeraar nagaan wie in de praktijk de hoofdbestuurder is, en bij een onjuiste opgave zal ze de schade verhalen op de jonge bestuurder en/of de ouders.
Wat is het verschil tussen winterbanden en zomerbanden?
In de winter verwisselen veel mensen de banden van hun auto voor speciale winterbanden.
Met deze winterbanden kun je op gladde wegen beter remmen. Goed voor de veiligheid op de weg dus. In landen als Duitsland en Oostenrijk zijn winterbanden in de winter zelfs verplicht.
Breng uw verzekeraar op de hoogte als u uw auto verkoopt!
Het valt niet zo vaak voor maar soms verkoopt iemand zijn wagen aan een persoon die dit voertuig uitvoert naar het buitenland. Wanneer de nieuwe eigenaar dan de nodige stappen doet om te kunnen rijden met zijn wagen, komt het soms voor dat geen enkele instantie in België hierover ingelicht wordt.
Neem ik als eigenaar van een wagen altijd zelf een autoverzekering?
Als eigenaar van een wagen ben je verplicht er op toe te zien dat het voertuig verzekerd is als iemand zich er mee op de openbare weg begeeft. Maar soms is het nuttig om deze verzekering door een derde te laten betalen.
Geen of te dure autoverzekering? Contacteer het Tariferingsbureau!
Wie meent dat de premie voor zijn/haar autoverzekering te hoog is, kan contact opnemen met het Tariferingsbureau. Het Tariferingsbureau zal je trouwens ook helpen om een BA autoverzekering af te sluiten als je al meerdere keren een negatief antwoord kreeg van een autoverzekeraar. Je moet dan wel minstens 3 afwijzingen kunnen voorleggen. Voor meer info: http://www.bt-tb.be/